dimarts, 27 de febrer del 2024

8 DE MARÇ ( DIA DE LA DONA )

El Dia Internacional de la Dona, que se celebra el 8 de març de cada any, té una història rica i significativa. Va ser declarat oficialment per les Nacions Unides el 1975. No obstant això, els orígens d’aquesta commemoració es remonten a mitjans del segle XIX, en plena revolució industrial. 

Abans d’aquesta data, als EUA, Nova York i Chicago ja havien acollit el 28 de febrer del 1909 un acte que van batejar com el Dia de la Dona, organitzat per dones socialistes com Corinne Brown i Gertrude Breslau-Hunt. A Europa, va ser el 1910 quan durant la 2a Conferència Internacional de Dones Socialistes a Copenhaguen (Dinamarca), es va decidir proclamar el Dia Internacional de la Dona

_______________________________________

MARIE CURIE

-Marie Curie, la pionera en radioactivitat, és una figura transcendental en la història de la ciència i una icona per a les dones. El seu llegat i èxits van trencar barreres de gènere i van obrir portes perquè més dones ingressessin al camp de la investigació científica.

-També Marie Curie va ser la primera dona a rebre dos Premis Nobel al 1903

-La seva determinació i èxits van inspirar moltes dones que aspiraven a una carrera en la ciència. Marie Curie va demostrar que les dones podien fer grans contribucions al coneixement humà i liderar a qualsevol camp.



_______________________________________

ELEANOR ROOSEVELT

-Eleanor Roosevelt, primera dama dels Estats Units entre 1933i 1945, va exercir un paper fonamental a la Declaració Universal de Drets Humans.


-Eleanor Roosevelt va utilitzar la seva enorme credibilitat amb les dues superpotències per guiar el procés de redacció cap a una conclusió satisfactòria. La seva tasca va ser essencial per incloure els drets de la dona a la Declaració Universal de Drets Humans.




________________________________________________________________

EMMA WATSON

-Emma Watson, actriu i Ambaixadora de Bona Voluntat d'ONU Dones, ha tingut un paper significatiu en la lluita per la igualtat de gènere i els drets de les dones.

-Emma Watson ha utilitzat la seva plataforma per advocar per la igualtat de gènere. Com a Ambaixadora de Bona Voluntat, ha promogut campanyes com HeForShe, que insta homes i dones a unir-se en la lluita contra la discriminació i la desigualtat.

-Emma Watson va ser una de les 76 dones prominents que van signar una carta adreçada a líders mundials. En aquesta carta, instaven els governs a protegir els drets de les dones i a crear un entorn més segur perquè les dones parlin i defensin els seus drets.




________________________________________________________________

MALALA YOUSAFZAI

-Malala Yousafzai, l'activista pakistanesa, és una figura de gran rellevància al Dia Internacional de la Dona.

-Malala s'ha destacat com una defensora incansable de l'educació per a les nenes. Tot i enfrontar un atemptat el 2012, quan va ser tirotejada per oposar-se a les restriccions talibans sobre l'educació femenina al Pakistan, ella va continuar lluitant pel dret de les nenes a aprendre ia tenir accés a l'educació.

-Malala es va convertir en la persona més jove a rebre el premi Nobel de la pau. Aquest reconeixement es va atorgar en reconeixement a la seva lluita valenta per la igualtat de gènere i l'educació.

-En resum, Malala Yousafzai és un símbol de lluita per l'educació i els drets de les dones. La seva valentia i dedicació continuen inspirant generacions futures

________________________________________________________________

GLORIA STEINEM
-és considerada com la major feminista de la història. La seva influència i contribucions al moviment feminista han estat fonamentals.

-Steinem es va convertir en una autèntica pionera en la lluita pels drets de les dones. Durant les dècades dels 60 i 70, va exercir un paper crucial a la tercera onada feminista. Va contribuir a avenços significatius, com el control de la natalitat, la incorporació al mercat laboral i el dret al divorci.

-Als seus 87 anys, continua sent una de les mares del feminisme modern. Va lluitar per l'aprovació de l'Esmena d'Igualtat de Drets (ERA) als 50 estats dels Estats Units3. El 2021, va rebre el Premi Princesa d'Astúries de Comunicació i Humanitats per la seva destacada tasca en la defensa dels drets de la dona

HISTORIA DEL CARNESTOLTES

 Història del Carnestoltes:

El Carnestoltes és una festa popular que es celebra abans de la Quaresma. El terme “carnaval” prové del llatí i significa “eliminar la carn”. Aquesta tradició es remunta a les festivitats paganes de l’Antiga Roma. A Catalunya, tenim el Carnestoltes amb el rei dels poca-soltes. La gent es disfressa i celebra amb alegria.

Curiositats sobre el Carnestoltes:

  1. Màscares i Disfresses: La gent es vesteix amb vestits extravagants i màscares colorides.
  2. Desfilades i Comparses: Els carnavals inclouen desfilades amb carrosses i ballarins.
  3. Gastronomia Específica: Es mengen bunyols i botifarra d’ou.
  4. Enterrament de la Sardina: Al final del Carnestoltes, es celebra l’enterrament simbòlic de la sardina.
  5. Focs d’Artifici i Festes Nocturnes: Els carnavals culminen amb espectacles de focs d’artifici i festes nocturnes.







Carnaval de Venècia i Carnaval de Rio de Janeiro:

  • Carnaval de Venècia: Glamur i màscares elaborades.
  • Carnaval de Rio de Janeiro: Desfilades de samba i balls animats.

TRAVELS

JAMAICA Dia 1: Divendres Matí: Arribada a Negril: Arriba a l'aeroport internacional Sangster (MBJ) a Montego Bay i pren un trasllat a N...